Witam!
Po roku korzystania z boxowego chłodzenia AMD phenom x4 955 BE jest coraz gorzej. Chłodzenie teraz w spoczynku zachowuje sie tak jak na poczatku korzystania w stresie - nawet po gruntownym czyszczeniu. Proszę Was o podanie dobrego chłodzenia na ten procek. Kwota: +/- 120 zł (łacznie z pasta jesli nie ma dobrej w zestawie z chłodzeniem). Na czym mi zależy? NA CISZYYYYY :<<< Oczywiscie wydajnosc rowniez - w skrocie procek ma miec komfort a moje uszy raj na ziemi.
Zalezy mi rowniez na tym abym mogl sam zmienic to chlodzenie z "ograniczonymi" zdolnosciami manualnymi .
Komputer stoi w małym pokoiku, zazwyczaj jest w nim cieplo.
Problemem jest jedna rzecz, mianowicie szerokosc obudowy - 18 cm. Odległosc od plyty glównej do boku obudowy - 15,3 cm, ale uznajmy za max 15 cm. Aktualnie od pol roku obudowa jest non-stop otwarta, jesli zajdzie taka koniecznosc moze ona nadal byc otwarta, ale nie ukrywam ze chcialbym ja zamknac po zmianie chlodzenia. W obudowie jest jeden wyntylator z tylu obudowy - nie ma miejsca na kolejne.
Proszę o podanie w miare mozliwosci chlodzenia ktore sie zmiesci w mojej obudowie, jesli nie znajdzie sie nic sensownego - moze byc i chlodzenie wychodzace poza obudowe.
Prosze rowniez o podanie konkretnych modeli, lub najlepiej linkow na allegro. Zadnych uzywanych chlodzen, nie mam zamiaru podkrecac procesora.
Pozdrawiam.
Wymiana BOXowego chłodzenie na ADM Phenom II X4 955 BE.
Rozpoczęty przez
Raquntish
, 03 01 2013 15:08
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 03 01 2013 - 15:08
Napisano 03 01 2013 - 15:14
Silentium PC Fortis lub Thermaltake Contac
Napisano 03 01 2013 - 15:53
SilentiumPC Fortis he1225 tak? a dokładny model tego thermaltake?
Napisano 03 01 2013 - 16:13
Weź Fortisa, tylko sprawdz na stronie producenta dokładne wymiary
Napisano 03 01 2013 - 19:27
Wymiana chłodzenia i otwarcie budy nie ma to kompletnie sensu, po 2 miesiącach bez panela bocznego będzie to samo co na Boxie, głośno i gorąco. Chyba że czyścisz PC w środku co miesiąc.
Fortis ma chyba 155mm wysokości więc może być problem. Zalman CNPS 10X Flex ma 151mm.
Fortis ma chyba 155mm wysokości więc może być problem. Zalman CNPS 10X Flex ma 151mm.
Napisano 03 01 2013 - 21:55
Chyba zdecyduje się na Fortisa + wytnę w boku obudowy otwór, który trochę uwypuklę i w miejsce wycięcia wrzucę jakiś filtr powietrza + jakiś dodatkowy wentylator wdmuchujący powietrze wprost na radiator (filtr ograniczy wdmuchiwanie pyłów, kurzu - dobrze kombinuję? )Z tyłu obudowy mam wentylator wydmuchujący powietrze z wewnątrz.
Ewentualnie jeśli Fortis będzie "na styk" ze ścianką nie będę nic wycinał - ale czy nie przeszkadza to radiatorowi, że blaszka i radiator będą się stykać?
Dalej, oglądając filmik montażowy na stronie producenta, rozumiem że będę musiał wykręcić MoBo z obudowy, i dopiero będę mógł przystąpić do montażu tak? (odkręciłem własnie drugą sciankę - nie ma kompletnie dostępu do mobo od strony odwrotnej)
Montaż dokładnie tak jak na filmiku producenta czy macie Państwo jakieś rady ?
I ostatnie. Czy do tego chłodzenia dodawana jest dobra pasta? Jeśli nie jaką pastę dokupić, i jak ją nakładać? (trzeba zetrzeć starą pastę?)
@ -AssassiN- , widzę że masz to chłodzenie, jak jest z hałasem w stresie? (Weźmy na przykład granie w Assassins Creed 3 )
Ewentualnie jeśli Fortis będzie "na styk" ze ścianką nie będę nic wycinał - ale czy nie przeszkadza to radiatorowi, że blaszka i radiator będą się stykać?
Dalej, oglądając filmik montażowy na stronie producenta, rozumiem że będę musiał wykręcić MoBo z obudowy, i dopiero będę mógł przystąpić do montażu tak? (odkręciłem własnie drugą sciankę - nie ma kompletnie dostępu do mobo od strony odwrotnej)
Montaż dokładnie tak jak na filmiku producenta czy macie Państwo jakieś rady ?
I ostatnie. Czy do tego chłodzenia dodawana jest dobra pasta? Jeśli nie jaką pastę dokupić, i jak ją nakładać? (trzeba zetrzeć starą pastę?)
@ -AssassiN- , widzę że masz to chłodzenie, jak jest z hałasem w stresie? (Weźmy na przykład granie w Assassins Creed 3 )
Użytkownik Raquntish edytował ten post 03 01 2013 - 21:57
Napisano 03 01 2013 - 23:10
Możesz nałożyć tą fabryczną, ja mam wersję z innym wentylatorem ale miałem i z tym standardowym. Ogólnie jest znośny w stresie
Napisano 04 01 2013 - 01:05
Flex ma lepszy montaż i pastę w zestawie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych