Zdjęcia waszych PC "od środka"
Napisano 17 07 2007 - 15:21
Nastepnie z tylu obudowy znajduje sie druga chlodnia rowniez BlackWater z serii Ultimate tylko,ze tym razem jest to 2x12cm.Przykrecona na dlugie srubki i 1x12cm Noiseblocker puszczony na 7v;)
dwa bloki wodne,na cpu Innowatek G-Flow oraz chipset NB a na nim blok od Kynka Channel V3,sekcja zasilania i to co sie grzeje najbardziej zostalo obklejone radiaxami:)
nizej nowy nabytek 8800GTX od Evga,chwilowo na stockowym chlodzeniu,ale blok wodny od Kynka juz czeka na montaz
na samym dole znajduje sie pompka Lainga juz z nowej ulepszonej revizji,polaczona z rezerwuarem stworzonym glownie do tej pompki.Ciagnie caly uklad bez problemowo,steruje nia z panelu sterowania Aerogate 3,zakres obrotow 2200-4300r.p.m-w dwoch slowach wydajnosc i cisza:)
pare zdjec ogolnych srodka buda
no i cala buda
z przodu 2x12cm wrzucaja powietrze,ten na spodzie wieje pod grafe i na SB,wyzej chlodzi dyski i gore grafiki
mam nadzieje,ze sie podoba,fotograf ze mnie kiepski,ale przekaz oddalem.Troche bede jeszcze zmienial(maty wyciszajace,modowanie grafy itd....),moje zalozenie to dobry przeplyw powietrza,wydajnosc i funkcjonalnosc(porzadek w kablach),diody,neony,zimne katody mnie juz nie bawia:)
...cd...sesja nocna
Napisano 17 07 2007 - 16:34
PS Widzę, że wróciłeś na forum.
Napisano 17 07 2007 - 17:22
Napisano 17 07 2007 - 17:26
Napisano 17 07 2007 - 17:54
Napisano 17 07 2007 - 20:49
Napisano 18 07 2007 - 00:16
Napisano 02 08 2007 - 17:05
Układanie kabli
Radiatory na P5K
Radiatory na P5K
Widać bebechy
ON (THE DOMINATOR)
CLP na procku
Chłodzenie grafy (GlacialTech GT-F1 & Titan 80x80 po drugiej stronie laminatu - baaardzo pomocny).
120x120 TT - nie wiem jaki model, bo zdjęty z BigTyphoona (na którym siedzi teraz TT SmartFan). Sam wiatrak jest średni, cichy dopiero od 900RPM w dół (regulację ma od 600 do 1400, przy czym przy 1400RPM jest b. głośny)
Front - z tego jestem najbardziej dumny. Kilka dni temu wpadłem na pomysł, żeby wywalić koszyk na 120x120 i zapakować tam 140x140 - pasuję idealnie - obie mają po ~1000RPM, co przy tej wielkości wiatraka daje koło 60CFM - cichutko i bardzo wydajnie.
Inne ujęcie
Inne ujęcie
Tak wygląda całość
Kompletne chłodzenie:
Chłodzenie :
Cpu - AeroCool Dominator (wiatrak 140x140@1100RPM) + CooLaboratoryLiquidPro
Grafa - def + GlacialTech GT-F1 pod nią i nad nią Titan 80x80 (3xLED - niebieski @1500RPM)
Buda - 1x80x80 Titan (3xLED czerwony@1500RPM), 1x80x80 Revoltec LightWriter (@1500RPM), 2x140x140 AeroCool StreamLiner (4xLED niebieskie, ~900RPM), 1x120x120 ThermalTake (nie wiem jaki to model - zdjęty z TT BigTyphoona - @900RPM)
Czy takie zabawy coś dały ? Z grafy w stresie zbija ponad 10C (nie mówiąc o tym, że w końcu laminat z drugiej strony rdzenia jest chłodniejszy - bo nawet na def. taktowaniu baaardzo się grzeje), dysk nie robi więcej niż 36C, na procku -5C - jednym słowem jest pięknie i w miarę cicho.
Napisano 09 08 2007 - 17:14
Napisano 12 08 2007 - 10:22
http://members.lycos.co.uk/hajper/komp/P4080008.JPG
+ chłodzenie na procka, plexę, farby, uszczelki, psedu dremel, kratki itp - jakieś 700zł.
Napisano 29 08 2007 - 08:30
Napisano 08 01 2008 - 20:10
Napisano 23 02 2008 - 12:25
jak to możliwe że na grafie 10 a na procku -5? to Ty masz jakieś chłodzenie ciekłym azotem?
O tyle zbija a nie tyle jest
Nowe fotki sharkoona:
Obecnie zmieniłem grafikę (na fotkach jest 88GTS 320, teraz 88GT 512) i dołożyłem ramu.
A jak to powstało :
Od jakiegoś czasu miałem zamiar zrobić coś z moją budą. Bawiłem się już w kiedyś w takie rzeczy, ale efekty poprzedniego majsterkowania (jeśli chodzi od strony technicznej) wyszły słabo - niedokładnie, do tego zmiany były 'nieodwracalne'. Obecną obudowę - Sharkoon Rebel 9 Economy, chciałem przerobić tak, aby wszystko wyglądało na fabryczną robotę.
Pacjent :
Sharkoon Rebel 9
Cel :
Wygląd - (nie ma być super świecąca, przyciągające cały żeński kwiat z okolicznej ws... mniejszej miejscowości czy coś w tym stylu) - wszystko ma być zrobione, jakby wyglądało fabrycznie - zaczynając na malowaniu a kończąc na montażu szyby.
Chłodzenie - obudowa ma sporo miejsc na wiatraki - 1x120 + 4x80 lub 4x120 - to jest dużo jak na dzisiejsze obudowy. Moim zadaniem było pozostawienie dobrego obiegu przy zachowaniu porządku w kablach w obudowie.
Porządek - jak najlepiej wykorzystać przestrzeń w obudowie, żeby (j/w) nie zakłócać obiegu powietrza - i żeby to wyglądało estetycznie jak będzie okno.
Zdjęcia :
Na początku wyglądała tak (w środku) :
Wiatraki wyjęte ze 'starej wersji' :
Wybebeszona :
Sanki :
Zanim przejdę do malowania - parę słów o tym jak to robiłem. Obudowa i części przed malowaniem były umyte, potem odtłuszczone. Malowane były czarnym, matowym lakierem (w zależoności od części czy elementu obudowy - różna ilość warstw) - po czym bezbarwny w celu utrwalenia koloru (a raczej jego ochrony w razie zarysowania).
Jak widać obudowa, mimo że solidna, wygląda trochę surowo. Pierwszą rzeczą, jaką zrobiłem było przemalowanie chłodzenia pod grafikę - GlacialTech GT-F1, który ma nieprawdopodobnobeznadziejnopedalskikolor :
Od środka :
I po malowaniu :
Malowanie :
Sanki :
Koszyk na wiatrak :
Wiatrak jednak szybko przestał mi się podobać w wersji pomarańczowej i zmienił kolor... :
Parę zdjęc obudowy - malowanie trwało dwa dni (m.in. przez poprawki, bezbarwny lakier okazał się grymaśny) - ale efekt jest lepszy niż się spodziewałem (srebrne miejsca zostały celowe - tam jest największy nacisk przy zasuwaniu boku, więc nawet gruba warstwa starłaby się) :
Płyta :
Montowanie chłodzenia na froncie (oczywiście standardowo nie da się w tej obudowie założyć 140 - ale one idealnie tam pasują - parę spinek i po kłopocie) :
Procek:
Koszyk (tutaj zdjęcia z pomarańczowym wiatrakiem - bo pomalowałem go na końcu):
Po pomalowaniu i założeniu sprzętu przyszedł czas na montaż oświetlenia. Miałem już niebieskie katody, ale niebardzo pasowałyby tutaj - więc:
Wszystko fajnie, tylko że kolor elementów jest ... :
Ale po chwili :
Katodę zamontowałem jedną - drugą wypiąłem z inwertera - nie chce mieć lampki.
Przyszła kolej na montaż wiatraka (na początku z tyłu miałem zamontowane 2x80):
Jednak nie spodobało mi się to (trochę choinkowo), krótka wizyta w Cooling.pl i:
Tak to wyglądało po zamontowaniu wiatraków w odpowiednich miejscach :
Nadeszła kolej na okno - nie chciałem plexi - każdy ma plexę - do tego obojętnie jakby nie była przyczepiona - zawsze będzie wyglądała gorzej niż szkło. Wizyta u szklarza i (dwa dni ją 'robił' - zażyczyłem sobie otwory bardzo blisko krawędzi, co było ciężką zachcianką) :
Docięta na wymiar szybka z 8-otworami
Przymiarka
Półtorej godziny wyznaczałem linie... ale uzyskałem dokładność co do 1mm (idealnie równo):
Zestaw narzędzi:
Oraz spinki, bez których nie ujarzmiłbym kabli:
I bok MUSIAŁ ulec. O ile otwory na śrubki poszły gładko, to już przy oknie było ciężej:
Po zeszlifowaniu i zdarciu lakieru, który odszedł - nadszedł czas na malowanie (gruba warstwa pod szybkę):
Po zmontowaniu bok wygląda tak:
Śruba:
No i efekt końcowy:
Podsumowując - ja jestem bardzo zadowolony z efektu - wyszło nawet lepiej, niż się spodziewałem.
Zastosowane chłodzenie w kompie to:
Cpu - AeroCool Dominator + AS5 (mam jeszcze CLP - ale zrezygnowałem z niej - za dużo zabawy przy nakładaniu i usuwaniu)
Grafa - def + GlacialTech GT-F1 pod nią i nad nią Revoltec Dark Blue (
Buda - 2x140x140 AeroCool StreamLiner, 1x120x120 ThermalTake oraz 1x120x120 XTHERMAL BTF 120 PRO LED.
Na początku chłodzenie w obudowie wyglądało tak (mowa o seryjnym, bez zamontowania bocznych wiatraków) :
Obecnie wygląda tak (zaznaczyłem prędkości) :
Głośność
Jeśli chodzi o ciszę - to nie jest najgorzej. Przednie 140 mają po 900RPM, Xthermal ma 1200RPM - 120 TT jest regulowana Pentkiem i tez ma 900RPM. Wiatrak na procesorze (najgłośniejszy z tego wszystkiego był) - chodzi na przejściówce od Xthermala i obecnie ma 800RPM. GT-F1 w ogóle nie był głośny (obie 80 mają poniżej 1500RPM), Revoltec jest regulowany z płyty i ma koło 1500RPM. Zasilacz do BQ StraightPower - w dodatku nie mam jakieś kosmicznie mocnego sprzętu, więcj jest cichy.
Podsumowując - ja swój cel osiągnąłem. Pseudo zdjęcia nie oddają, jak to wygląda na żywo (zdjęcia niestety były robione telefonem) - a uwierzcie, wygląda kozacko. Szybkę bez problemu można odkręcić. Nie wiem czy się zdecyduję na grawerkę (która na początku była w planie), po tym jak zobaczyłem jak to wygląda na surowo chyba nie będę się na nią decydował.
Napisano 23 02 2008 - 13:27
Napisano 31 03 2010 - 17:12
Napisano 31 03 2010 - 21:21
Oto bebechy.
Użytkownik Celdur edytował ten post 31 03 2010 - 21:22
Napisano 31 03 2010 - 21:30
Masz przecież super grafę
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych