jak to możliwe że na grafie 10 a na procku -5? to Ty masz jakieś chłodzenie ciekłym azotem?
O tyle zbija a nie tyle jest

Nowe fotki sharkoona:

Obecnie zmieniłem grafikę (na fotkach jest 88GTS 320, teraz 88GT 512) i dołożyłem ramu.
A jak to powstało :
Od jakiegoś czasu miałem zamiar zrobić coś z moją budą. Bawiłem się już w kiedyś w takie rzeczy, ale efekty poprzedniego majsterkowania (jeśli chodzi od strony technicznej) wyszły słabo - niedokładnie, do tego zmiany były 'nieodwracalne'. Obecną obudowę - Sharkoon Rebel 9 Economy, chciałem przerobić tak, aby wszystko wyglądało na fabryczną robotę.
Pacjent :
Sharkoon Rebel 9Cel :
Wygląd - (nie ma być super świecąca, przyciągające cały żeński kwiat z okolicznej ws... mniejszej miejscowości czy coś w tym stylu) - wszystko ma być zrobione, jakby wyglądało fabrycznie - zaczynając na malowaniu a kończąc na montażu szyby.
Chłodzenie - obudowa ma sporo miejsc na wiatraki - 1x120 + 4x80 lub 4x120 - to jest dużo jak na dzisiejsze obudowy. Moim zadaniem było pozostawienie dobrego obiegu przy zachowaniu porządku w kablach w obudowie.
Porządek - jak najlepiej wykorzystać przestrzeń w obudowie, żeby (j/w) nie zakłócać obiegu powietrza - i żeby to wyglądało estetycznie jak będzie okno.
Zdjęcia :
Na początku wyglądała tak (w środku) :

Wiatraki wyjęte ze 'starej wersji' :

Wybebeszona :

Sanki :

Zanim przejdę do malowania - parę słów o tym jak to robiłem. Obudowa i części przed malowaniem były umyte, potem odtłuszczone. Malowane były czarnym, matowym lakierem (w zależoności od części czy elementu obudowy - różna ilość warstw) - po czym bezbarwny w celu utrwalenia koloru (a raczej jego ochrony w razie zarysowania).
Jak widać obudowa, mimo że solidna, wygląda trochę surowo. Pierwszą rzeczą, jaką zrobiłem było przemalowanie chłodzenia pod grafikę - GlacialTech GT-F1, który ma nieprawdopodobnobeznadziejnopedalskikolor :

Od środka :

I po malowaniu :

Malowanie :

Sanki :

Koszyk na wiatrak :

Wiatrak jednak szybko przestał mi się podobać w wersji pomarańczowej i zmienił kolor... :

Parę zdjęc obudowy - malowanie trwało dwa dni (m.in. przez poprawki, bezbarwny lakier okazał się grymaśny) - ale efekt jest lepszy niż się spodziewałem (srebrne miejsca zostały celowe - tam jest największy nacisk przy zasuwaniu boku, więc nawet gruba warstwa starłaby się) :

Płyta :

Montowanie chłodzenia na froncie (oczywiście standardowo nie da się w tej obudowie założyć 140 - ale one idealnie tam pasują - parę spinek i po kłopocie) :

Procek:

Koszyk (tutaj zdjęcia z pomarańczowym wiatrakiem - bo pomalowałem go na końcu):

Po pomalowaniu i założeniu sprzętu przyszedł czas na montaż oświetlenia. Miałem już niebieskie katody, ale niebardzo pasowałyby tutaj - więc:

Wszystko fajnie, tylko że kolor elementów jest ... :

Ale po chwili :

Katodę zamontowałem jedną - drugą wypiąłem z inwertera - nie chce mieć lampki.

Przyszła kolej na montaż wiatraka (na początku z tyłu miałem zamontowane 2x80):

Jednak nie spodobało mi się to (trochę choinkowo), krótka wizyta w Cooling.pl i:

Tak to wyglądało po zamontowaniu wiatraków w odpowiednich miejscach :

Nadeszła kolej na okno - nie chciałem plexi - każdy ma plexę - do tego obojętnie jakby nie była przyczepiona - zawsze będzie wyglądała gorzej niż szkło. Wizyta u szklarza i (dwa dni ją 'robił' - zażyczyłem sobie otwory bardzo blisko krawędzi, co było ciężką zachcianką) :
Docięta na wymiar szybka z 8-otworami

Przymiarka

Półtorej godziny wyznaczałem linie... ale uzyskałem dokładność co do 1mm (idealnie równo):

Zestaw narzędzi:

Oraz spinki, bez których nie ujarzmiłbym kabli:

I bok MUSIAŁ ulec. O ile otwory na śrubki poszły gładko, to już przy oknie było ciężej:

Po zeszlifowaniu i zdarciu lakieru, który odszedł - nadszedł czas na malowanie (gruba warstwa pod szybkę):

Po zmontowaniu bok wygląda tak:

Śruba:

No i efekt końcowy:

Podsumowując - ja jestem bardzo zadowolony z efektu - wyszło nawet lepiej, niż się spodziewałem.
Zastosowane chłodzenie w kompie to:Cpu - AeroCool Dominator + AS5 (mam jeszcze CLP - ale zrezygnowałem z niej - za dużo zabawy przy nakładaniu i usuwaniu)
Grafa - def + GlacialTech GT-F1 pod nią i nad nią Revoltec Dark Blue (
Buda - 2x140x140 AeroCool StreamLiner, 1x120x120 ThermalTake oraz 1x120x120 XTHERMAL BTF 120 PRO LED.
Na początku chłodzenie w obudowie wyglądało tak (mowa o seryjnym, bez zamontowania bocznych wiatraków) :

Obecnie wygląda tak (zaznaczyłem prędkości) :
GłośnośćJeśli chodzi o ciszę - to nie jest najgorzej. Przednie 140 mają po 900RPM, Xthermal ma 1200RPM - 120 TT jest regulowana Pentkiem i tez ma 900RPM. Wiatrak na procesorze (najgłośniejszy z tego wszystkiego był) - chodzi na przejściówce od Xthermala i obecnie ma 800RPM. GT-F1 w ogóle nie był głośny (obie 80 mają poniżej 1500RPM), Revoltec jest regulowany z płyty i ma koło 1500RPM. Zasilacz do BQ StraightPower - w dodatku nie mam jakieś kosmicznie mocnego sprzętu, więcj jest cichy.
Podsumowując - ja swój cel osiągnąłem. Pseudo zdjęcia nie oddają, jak to wygląda na żywo (
zdjęcia niestety były robione telefonem) - a uwierzcie, wygląda kozacko. Szybkę bez problemu można odkręcić. Nie wiem czy się zdecyduję na grawerkę (która na początku była w planie), po tym jak zobaczyłem jak to wygląda na surowo chyba nie będę się na nią decydował.