Witam wszystkich!
Mam problem z którym nie potrafie sobie poradzić BIOS nie widzi mi dysku twardego Mam tego kompa od niedawna i na początku wszystko było ok.... pare dni temau chyba złapałem jakiegoś wira i coś sie zaczeło chrzanić jak chciałem zrobić formata to pisze ze nie może sformatować bo wolumin jest używany czy coś takiego:/ chciałem zreinstalować Windowsa (XP Prof.) to napisało ze nie widzi dysków fizycznych wszedłem do biosa faktycznie nie ma... System działa dobrze.... z tym że MUSZE zrobić format....Przy uruchamianiu kompa zauwazyłem komunikat o treści:
"scan devices, please wait...
None Raid
Serial_Ch0 Master: tutaj nazwa dysku
Presz <Tab> Key into User Window!"
Po naciśnięciu [Tab] wyświetla się się taki panel kontrolny o nazwie
VIA Tech. VT8237 Series SATA RAID BIOS Ver 4.50
na samej górze jednak na czerwono miga taki napis:
NOTICE: The number of disks is not adequate to create a RAID !
i tam są po lewej jakieś opcje ale niedostępne a na dole jest wyświetlona informacja o tym do którego portu jest podłączony dysk i jaką ma pojemność
Próbowałem już aktualizować BIOSa i jakieś sterowniki... Nie mam już pomysłu
Macie jakiś pomysł???
bios nie widzi dysku :(((
Rozpoczęty przez
k-s-k
, 21 11 2006 16:53
2 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 21 11 2006 - 16:53
Napisano 21 11 2006 - 16:55
Zmiana działu
Napisano 21 11 2006 - 23:12
W czasie inicjalizacji instalacji systemu pojawia się komunikat z zapytaniem o instalację sterowników scsi/raid, trzeba nacisnąć F6, system przeszuka stację dyskietek i pobierze z niej sterowniki. Dla Twojego dysku SATA potrzebna jest dyskietka, którą wykonasz oprogramowaniem udostepnionym na witrynie producenta dysku, lub będziesz musiał ręcznie skopiować na ww dyskietkę pobrane sterowniki.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych