<? session_start(); /* * Tablica z uzytkownikami, moze to byc rezultat zapytania do bazy danych * LOGIN | HASLO | UPRAWNIENIA */ $baza = array( 'adex|haslo|3', 'janusz|costam|2', 'grzesiek|haxa|1' ); /* * Odpowienio rozdziel tablice z uzytkownikami oraz sprawdz czy uzyt. nie jest * zalogowany - ustaw odpowiednie wartosci stalych */ for($i=0;$i<count($baza);$i++) { $user[$i] = explode("|", $baza[$i] ); if ( ($_SESSION["login"] == $user[$i][0]) && ($_SESSION["haslo"] == $user[$i][1]) ) { define('zalogowany',true); define('uprawnienia', $user[$i][2]); } } /* * Jesli uzyt. nie jest zalogowany - wyswietl panel logowania */ if ( !defined('zalogowany') ) { if ( !isset($_POST["zaloguj"]) ) { echo '<form action="?" method="post"> Login: <input type="text" name="login" /> Haslo: <input type="password" name="haslo" /> <input type="submit" value="zaloguj" name="zaloguj" /> </form>'; exit(); } else { session_register('login'); session_register('haslo'); $_SESSION['login'] = $_POST['login']; $_SESSION['haslo'] = $_POST['haslo']; header('Location: ?'); exit(); } } /* * Wyloguj uzytkownika */ if (isset($_GET["wyloguj"])) { session_destroy(); Header("Location: ?"); exit(); } ?> <? /* * Jesli uzytkownik jest zalgowany */ if ( defined('zalogowany') ) { echo 'witaj: '.$_SESSION["login"].'<br /><a href="?wyloguj">wyloguj</a>'; } /* * Jesli poziom uprawnien uzyt. jest rowny 2 */ if ( uprawnienia == 2 ) { echo 'Posiadasz 2 poziom uprawnien'; } ?>
Czy umiałby ktoś z was go przerobić na rezultat zapytania z bazy danych.. chodzi mi o login, hasło, uprawnienia.. (pierwsze 15 linijek).. próbowałem na wszystkie znane mi sposoby i nie wychodziło ;/ z góry dzięki