Hejpo dwutygodniowym usiłowaniu zamówienia zestawu z prockiem i7-6700k, którego po prostu nie ma w sklepach, albo jest w zaporowej cenie, zacząłem szukac alternatywy. Wpadł mi w oko i7-5820k i po przeczytaniu recenzji i testów wybór padł własnie na niego.Ze względu na moc jaką daje nam 6 rdzeni, które łatwo można podrkęcić. Do programów graficznych, 3d i...
Kolejne podejście do złożenia zestawu, może tym razem się uda. xPJak w temacie składam nowy komputer, który ma służyć do wszystkiego: intensywne granie, streaming gier online, filmy/muzyka/internety, rendering 3D, a jak będę miał ochotę, to nawet obróbka wideo czy wynajęcie mocy obliczeniowej komputera do czyjejś farmy. :P Planuję też intensywnie używać wielu aplikacji naraz i mieć 3 monitory...
Daj jeżeli wiesz skąd link do pobrania tego bencha, zainstaluję u siebie i sprawdzę co wypluje na stacjonarce. Bo aż sam teraz jestem ciekaw skąd się biorą takie różnice. http://www.pcspeed.pl/Wystarczy się zarejestrować i pobrać plik. 3Dmark'a już skasowałem ale wynik był w granicach 10k i tak wypadały tego typu sprzęty. Testowałem też CINEBENCH 64 i osiągnąłem wynik core 640...
Ten test sprawdza każdy podzespół oddzielnie i daje dopiero ocenę końcową obliczoną z ocen cząstkowych. On ma prawie 26k a ja 16k. Test jest raczej niemiarodajny gdyż nie obciąża grafiki ani procesora.To co w końcu sprawdza ten test skoro nie obciąża CPU i GPU ale niby sprawdza każdy podzespół oddzielnie? Daj jeżeli wiesz skąd link do pobrania tego bencha, zainstaluję u siebie i sprawdzę co...
Nie myśłałeś nad platformą LGA2011-3? wyjdzie trochę drożej ale skoro już masz dość porządne podzespoły to wg mnie warto z tego stworzyć prawdziwego Hi enda. Przynajmniej ten GTX980 nie będzie się nudził przy takim i7 5820K.
Podaj jaki masz ten zasilacz - model, marka cokolwiek.LGA2011 jest już nieprzyszłościowe i bez sensu pakować się w ślepu zaułek. Zastąpiło je nowsze gniazdo 2011-3 i tu pomyślałbym nad procesorem i7 5820k i masz 2 rdzenie więcej, więcej pamięci cache + większa wydajność w operacjach na kilkunastu wątkach - o ile te programy potrafią wykorzystać...