Ostatnia aktualizacja 08.07.2008Chciałbym w tym wątku poruszyć parę spraw dotyczących wyboru komponentów przy kupnie nowego komputera. Co prawda jest wszedzie mnóstwo watków z przyklejonymi gotowymi zestawami za daną cenę, ale wielu osobom nic to nie mówi a ja tutaj chciałbym omówić to z trochę innej strony. Mam nadzieję że pomoze to troche osobom które...
Artykuł/poradnik jest napisany prosto. Nie staram się w nim rozpisywać o rzeczach oczywistych (że dysk 5400RPM będzie cichszy niż 7200RPM) i mało istotnych. Wskazuję drogę, pokazuję do jakich wniosków sam doszedłem, jednak to tylko moje doświadczenie, bazuj na tym, czego sam doświadczyłeś, oraz głównie na błędach innych (-: Sukcesy traktuj z przymrużeniem...
Witam , jakies 2 tyg temu zakladalem tu temat o kupnie kompa , zostalo mi pare watpliwosci o ktore chcial bym sie zapytac . Ogolnie zestaw bedzie wygladal tak :E2160Arctic Cooling Freezer 7 ProAbit IP35-EPatriot 2gb 800mhzWD 320 GB AAKSChiftec 450Teraz pytania numer 1 : Mam kase na np. E6750 ale nawet po przeczytaniu testow itd nie wiem czy jest sens doplacac okolo 400 zl do tego procesora...
Mam dylemat. Otóż niedawno Intel zapewniał, że dyski SSD poprawiają płynność rozgrywki. Moje pytanie jest takie:Czy mniejsze spadki FPS oraz większą płynność podczas gry zaobserwujemy mając grę zainstalowaną na dysku SSD i mając 4 GB RAM czy lepiej jednak będzie to chodzić na 12 GB RAM ale bez dysku...
Witajcie, mam w planach zamówienie niebawem nowego PCta, bo mój staruszek już nie domaga w najnowszych tytułach. Chciałbym się zamknąć w okolicach 3000 zł, ale jestem otwarty na sugestie i myślę, że do max. 3500 zł, byłbym skłonny podciągnąć limit (no, może 3400, bo Wiedźmin sam się nie kupi ). Wybrałem póki co coś takiego: Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL...
Witam, Chciał bym w najbliższym czasie pozbyć się sowjego starego zasłużonego kompa i kupic coś nowego. Złożyłem zestaw na stronie esc.pl - słyszałem o tej stronie wiele pozytywnych opinii. Pieniądze jakie moge wydać na nowy komputer to jakieś 2200złProszę o ocenę tego zestawu, czy na nim dam rade odpalic GTA4 i...
witajcie,jestem kompletnym laikiem w sprawach komputerow, a nadszedl moment, ze czas zmienic starego PC na nowego wiec chcialam od Was zasiegnac kilka informacji, ktore moglyby byc pomocne przy wyborze nowego sprzetu, gdyz nie chcialabym zaufac jedynie Panom ze sklepu, zeby nie wcisneli mi czegos zbednego lub marnego :/Tak wiec, na skrzynke chce przeznaczyc kolo ...
Chciałbym kupić monitor samsung 2263UW tylko nie wiem czy jest dobry. Chciałbym wiedzieć wasze opinie na jego temat. Albo jeśli jest zły to polećcie coś innego. Potrzebuje monitor do gier i oglądania filmów, a także www. Monitor powinien kosztować do 1400 zł i być nowo wyprodukowany max maj ...
Jakby nie było tyle możliwości do wyboru to bym się szybciej zdecydował powiedzcie mi:1. Czy jest duża różnica w szybkości pomiędzy pamięciami DDR2 o tej samej częstotliwości ale innym CAS: 6, 5 lub 4?2. Sam nie wiem czy potrzeba mi aż 4 GB RAMU? Do gier nie wystarczy 2GB? Czy ta ilość jakoś drastycznie wpłynie na gry, biorąc pod uwagę że kupię poniższą kartę graficzną?3. Monitor 22 cale chyba...
Jeżeli chodzi o procesor różnica jest w cache. Jak starczy kasy możesz wziąć e4300 ale nie jest to priorytet. Jeden i drugi powinien pójśc na ok 2,8-3GHz bez większych problemów a do chłodzenia wystarczy Ninja/Infinity z wiatrakiem na 800 obr/min. I tyle dla tych procesorów to nie jest żaden wyczyn. jak nie chcesz extreme podkręcania do dasz na 2,4 a to się równa athlonowi 6000+.Chłodzenie na...
Witam, przymierzam się do zakupienia budy do grania, głownie chodzi o takie tytuły jak CS:GO, FIFA 15 (wiadomo, ze pozniejsze wersje rowniez), GTA V, i inne nowe tytuły.Sam przygotowałem zestaw, proszę o pomoc w ewentualnych zmianach. Procesor: http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4460-3-20ghz-lga1150-box-bx80646i54460-haswell-refresh-636603/ 805zł Grafika :...
Witam. Proszę o ocenę mojego zestawu. Jest to zestaw robiony z myślą o zielono czarnym designie. Miałem problem z płytą, ponieważ jedyna w moim budżecie to Gigabyte sniper, lecz nie współpracuje z haswell refresh. Szukałem również GTXa 770 z oryginalnym designem NVidii (titan cooler z napisem GEFORCE GTX), ale nigdzie nie mogę tego znaleźć. Co do chłodzenia, to zależało mi na tym, aby radiator...